Agafes la carretera i tires amunt, amunt, en paral·lel a aquest mar negre que banya Àsia i Europa. Quan caus a l’aigua, a dalt de tot, hi ha el delta del Danubi. Pescadors en barques de fusta que es mouen millor entre els joncs que no pas a terra ferma. El sol queia, l’aigua tranquil·la no feia soroll i nosaltres veiem passar les hores. Pagesos romanesos recollien collites i les cigonyes niuaven a sobre les teulades. De les grans places de Brasov, Sibiu, Targu Mures a la modernitat de Lipscani a Bucuresti. A la matinada pels canals locals de televisió encara repetien el judici del desembre del 89 (pocs dies abans de ser executats) al matrimoni Ceaucescu . El veiem des de ben a prop, des la seva residència d’estiu. Des de la meva habitació, pel clar de lluna entreveia la que diuen que era la seva habitació. A fora tot fosc, silenci, ningú enlloc a banda dels soldats que vigilen la finca. Un malson d’una altra època.

I ara que he tornat en Q em diu com va ser a principis dels 90 la seva sortida d’aquella Romania, sense passaport, amb l’ajuda dels amics ianquis i en mig del fred de l’hivern. Turisme polític en una Europa que s’acaba i que també és la nostra.


Redifusió dels comentaris Comentaris | Retroenllaços |
Afegeix a Delicious Etiquetes:

Temps


Comentaris ( 1 Comentari )

El Palau de la Cultura es una provocació russa que rememora els anys de re/pressió comunista. Al matí llegia que la història visual és dolorosa i sospesen el cost econòmic per enderrocar-lo.
A la nit, el públic polonès aplaudeix i aplaudeix, en peu, amb flors, amb crits, al ballet rus de Sant Petersburg. Si bé l´art no hauria d´entendre de rancúnies, no he pogut evitar el pensar en l´Europa que s´acaba i que també és la nostra.

Anònim ens ha deixat aquestes paraules el 11 de set. del 10 a les 12:26

Afegeix un comentari